19 Mayıs Perşembe’yi haftasonu ile birleştirip son ana kadar ne yapacağımıza karar veremeyince İstanbul’da kaldık. Kaldık da yakın yerleri gezelim dedik. Bu yakın yerlerden biri Bursa’nın ilçesi İznik oldu. Sabah erken bir saatte yola çıkıp Eskihisar-Topçular feribotunu kullanarak 2 saatlik bir yolculuğun ardından İznik’e vardık.
İznik’i gezmeye başlamadan önce Hanım Köşk’ün bahçesinde, zeytin ağaçları altında çok zengin ve nefis bir köy kahvaltısı yaptık. Yolu İznik’e düşenlere kahvaltı için kesinlikle tavsiye edebilirdik, ancak kapanmış. Biz o kadar çok yiyip uzun uzun kahvaltı keyfi yapmışız ki neredeyse İznik’i gezmeye zaman kalmayacaktı. 🙂 Kahvaltıdan sonra Çini Atölyeleri Sokağı’ndan geçerek sıra sıra atölyeleri ve el emeği göz nuru çinileri gördük. İznik’e gitmişken çini almadan dönülmez. J Şansımıza 19-22 Mayıs tarihlerinde düzenlenen II. İznik Çini Kültür Festivali’ne denk gelmişiz. Belediye meydanında kurulan stantlarda çok güzel İznik çinileri sergileniyordu. Stantlarda ayrıca zeytin, zeytinyağı gibi İznik’e özgü ürünler de satılıyordu.

Kısa Kısa İznik
Nerede gezilir, ne yapılır, nerede kalınır?Ayasofya Camii, Hacı Murad Hamamı, Çini Fırınları kazı alanı, Süleyman Paşa Medresesi, İznik Müzesi (Nilüfer Hatun İmareti), Yeşil Camii, Şeyh Kutbuddin Cami, Hacı Özbek Camii, Nilüfer Hatun Çini Çarşısı, Çini Atölyeleri Sokağı, İznik surları ve kapıları (Lefke, İstanbul, Göl ve Yenişehir kapıları)
Tarihi mekanları gezme, çini atölyelerini gezme, bisiklet turu, motosiklet turu, doğa yürüyüşü, kamp
Çini, zeytin, zeytinyağı
Ulaşımın kolaylığı nedeniyle İstanbul’a uzak değil. Eskihisar’dan sık hareket eden feribotlarla Topçular’a gelip ardından 1 saatlik kara yolculuğu yaparak gelinebilir. Köfteci Yusuf’ta köfte yemeden dönülmez.



















