Mudanya ve Trilye uzak değil; İstanbul’un keşmekeşinden kaçıp küçük, sakin bir yerde dinlendirici bir haftasonu geçirmek isteyenler için ideal. İstanbul’a yakınlığı ve ulaşımın kolaylığı günübirlik gidip görmenize de imkan sağlıyor. Yenikapı’dan hareket eden hızlı feribotlarla doğrudan Mudanya’ya gidebileceğiniz gibi Eskihisar-Topçular arasında sefer yapan feribotları kullanıp 1 saatlik kara yolculuğunun ardından da Mudanya’ya ulaşabilirsiniz.
Biz Eskihisar-Topçular alternatifini kullanarak gidiyoruz. Yağmurlu İstanbul’u arkamızda bırakarak Mudanya’da güneşli bir güne, deniz kenarında bir kahvaltıyla başlıyoruz. Sahil boyunca sıralanmış cafe ve çay bahçelerinden İncir Cafe’yi tercih ediyoruz. Mekanın yeri ve manzarası güzel, terasında oturmak keyifli, servis iyi, garsonlar ilgili ancak kahvaltısı sıradan. Beklentimiz farklı bir sunumda yöresel ve serpme kahvaltı olduğundan biraz hayal kırıklığına uğruyoruz açıkçası. Kahvaltı için yanınızda bir şeyler getirip deniz kenarındaki piknik masalarında da oturabilirsiniz.
Sahil yürüyüşünün ardından tarihi Mudanya evlerini görebileceğimiz ara sokaklara dalıyoruz. Her bir yanda fotoğrafçılarla karşılıyoruz. Fotoğraf kurs ve kulüplerinin turları için tercih edilen bir bölge anlaşılan. Ara sokaklar güzel, tarihi evler ilgi çekici ancak sonradan yapılan sevimsiz binalar tarihi büyüyü bozabiliyor maalesef. Mudanya’da tarihi evlerin yanı sıra Mudanya Mütareke Müzesi, Apostoloi Kilisesi ve Hasanpaşa Hamamı’nı görüp taze balık yiyebilir, yazın denize girebilirsiniz.
2-3 saat Mudanya’da zaman geçirip Mudanya’dan 15 dakikalık bir mesafede bulunan Trilye’ye geçiyoruz. Mudanya-Trilye arasındaki yol virajlı, deniz manzaralı ve zeytin ağaçlarıyla çevrili güzel bir yol. Tam motosikletlik 🙂 Trilye’de de önce bir sahil yürüyüşü yapıp ardından ara sokakları keşfediyoruz. Eski evleri ve dar sokakları ile fotoğrafçılar için yine ideal bir bölge burası. Bu ara sokaklarda Fatih Camii’ne dönüştürülmüş Aya Todori Kilisesi’ni ve Taş Mektep’i görebilirsiniz. Burada ayrıca Kemerli Kilise, Dündar Evi ve Aya Yani Manastırı’nı görebilir, Çamlı Kahve’de soluklanabilir ve yazın gelirseniz Trilye plajında denize girebilirsiniz.
Trilye, 2-3 dükkandan oluşan küçücük bir çarşıya sahip. Burada hediyelik eşyalar, takılar bulabileceğiniz gibi zeytin, zeytinyağı, sabun, zeytin kolonyası da bulabilirsiniz. Küçük bir köylü pazarı da mevcut. Burada da yine yeşil ve siyah zeytin, turşu, zeytinyağı ve baharatlar satılıyor. Esnaf çok güleryüzlü ve sıcak. Ürünlerini anlatıp tattırıyorlar. Zeytin ve zeytinyağları gerçekten çok lezzetli. Buradan zeytin ve zeytinyağı alınabilir.
Trilye deyince akla gelebilecek ilk şeylerden biri de rakı-balık olsa gerek. Biz de dönmeden önce sahilde yan yana dizilmiş balıkçılardan birinde, Şeker Ev’de taze balığımızı yiyoruz. Sahibi çok samimi ve hoş sohbet biri, mekan temiz, garsonlar ilgili, yemekler güzel; özellikle yemek öncesi ikram edilen zeytinlerin tadı harika. Güneşli bir öğleden sonra deniz kenarında buz gibi bira içmek de ayrı bir keyif olur burada. Bir sonraki sefere motosikletle gelmeyi planlayarak bu şirin beldeden ayrılıyoruz.
Kısa Kısa Mudanya ve Trilye
Nerede gezilir, ne yapılır, nerede kalınır?Mudanya: Ara sokaklar, tarihi evler, Mütareke Müzesi, Apostoloi Kilisesi ve Hasanpaşa Hamamı
Trilye: Ara sokaklar, tarihi evler, Fatih Camii’ne dönüştürülmüş Aya Todori Kilisesi, Taş Mektep, Kemerli Kilise, Dündar Evi ve Aya Yani Manastırı, Çamlı Kahve
Bol bol fotoğraf çekme, sahilde yürüyüş, bisiklet, doğa yürüyüşü, yüzme
Rakı-balık yapılır.
Yeşil zeytin, siyah zeytin, zeytinyağı, baharatlar
Ulaşımın kolaylığı nedeniyle İstanbul’a uzak değil. Yenikapı-Mudanya arasında sefer yapan hızlı feribotlarla 75 dakikada doğrudan Mudanya’ya ulaşılabilir veya Eskihisar’dan yarım saatte bir hareket eden feribotlarla Topçular’a gelip 1 saatlik kara yolculuğu yaparak gelinebilir.
Comments are closed.