«
bosna hersek rehberi

Yurt dışına kendi başına gitmek göz korkutucu olabilir, özellikle de bir turla değil de tamamen özgürce hareket etmek istiyorsan. Ancak Bosna Hersek, bu konuda sana hem kültürel derinliği hem de kolaylıklarıyla güven verecek bir destinasyon.

Bosna’ya Seyahat (Uçuş Maliyeti)

İstanbul’dan Saraybosna’ya direkt uçuşlar yaklaşık 1 saat 20 dakika sürüyor. Yolcular 8 ay önce, Türk Hava Yolları ile yaptığı yolculukta biletini vergiler dahil 2.451 TL’ye, üç ay öncesinden satın almış. Fakat takip ettiğin kampanyalarla bu fiyatlar neredeyse yarı yarıya düşebiliyor. Hatta geceleri 01.00–03.00 arasında yapılan bilet kontrollerinde çok daha uygun fiyatlara rastlayabilirsin.

Uçakta verilen kahvaltı: küçük bir sandviç, domates-zeytin tabağı, reçel, yoğurt ve portakal suyu. Yani tam da kısa bir uçuş için yeterli. Saraybosna Havalimanı ise küçük ve oldukça kolay yön bulabileceğin bir yer.

uçak kahvaltısı
uçak kahvaltısı

Pasaport ve Vize işlemleri

Bosna Hersek Türkiye vatandaşlarından vize istemiyor. Hatta yeni sistemle kimlik ile geçiş bile mümkün. Ziyaretçiler pasaportla giriş yapmış ve yalnızca 15 saniyede damgasını almış. Ne dönüş bileti sorulmuş ne de otel bilgisi. Üstelik görevlilerin çoğu Türkçe biliyor.

Google Translate veya “Maps.me” gibi çevrimdışı harita uygulamaları işini kolaylaştırır ama büyük ihtimalle pek ihtiyacın olmayacak.

Bosna’da Para, Ulaşım ve Otel Seçimi

Bosna Hersek’in para birimi: Konvertibl Mark (KM). 1 KM yaklaşık 24 TL. (Güncel fiyatına bakabilirsiniz) Türkiye’de kullandığın banka kartıyla ATM’den Bosna Markı çekebiliyorsun. 300 KM çeken bir kişi 15 KM komisyon ödemiş. Euro ve dolar da kabul ediliyor ama yerel para birimi ile ödeme daha avantajlı.

Saraybosna Havalimanı şehir merkezine 10-20 dakika mesafede. Ücretsiz havaalanı transferi olan oteller tercih edilebilir. Araba kiralama günlük 15–30 Euro arasında ve şehir içi ulaşımda oldukça işlevsel. Benjamin’in önerisi: 2-3 kişi gidiyorsanız kesinlikle araç kiralayın.

bosna hersek otel

Otel seçimi konusunda çok önemli bir uyarı: Başçarşı’ya (şehir merkezi) uzak ve dağlık bölgelerdeki oteller, haritada 10 dakikalık mesafede görünse bile dik yokuşlar nedeniyle sizi yorar. Kaldığı otel: “Apartman Tufo” temiz, yokuşsuz ve uygun fiyatlı. Alternatif olarak “Enjoy Apartments” mutfaklı bir seçenek arayanlar için öneriliyor.

Bosna’nın Efsane Lezzetleri

Bu seyahatin en iştah açıcı bölümü tabii ki yemekler!

  • Bosna Böreği: Favori yer, videonun açıklamasında konumuyla paylaşılıyor. Çeşitleri peynirli, ıspanaklı, kıymalı ve patatesli.
  • Cevapi (Bosna Köftesi): “Zeljo” isimli mekânda denemelisin. Menüde 110 gram cevapi sadece 6 KM. Doyurucu ve nefis.
  • Kahve: “Fabrika Coffee” öneriliyor. Karşısındaki dükkândan da orijinal Bosna kahvesi satın alabilirsin.
  • Makarnacı: “Jum Pum” adlı şirin mekânda makarna çeşitleri uygun fiyatla sunuluyor. Benjamin’in Saraybosna’daki favorilerinden.
  • Tatlılar: “Café Badem” trileçe ve dondurma için ideal. Bonus: Kuzey Güney dizisindeki “makara tatlısı”nı da burada tadabilirsin.
  • Bosna Mutfağından Denemeniz Gereken 7 Yöresel Lezzet

Şehir İçi Ulaşım

Taksilerde euro ile fiyatlandırma yaygın. Kesinlikle binmeden önce pazarlık yap. Alternatif olarak otobüs ve tramvay var. Biletler büfelerden ya da şoförden alınabiliyor. Şehir küçük, yürüyerek de birçok yere ulaşılabiliyor.

  • Bosna Hersek’te Kesinlikle Gidilmesi Gereken 5 Müze

Bosna’da Gizemli Nokta: Bosna Piramitleri

Bilim camiasının hala tartıştığı bir konu. Saraybosna’dan 1 saat uzaklıktaki Güneş Piramidi, dünyadaki en eski ve en büyük piramit olarak kabul ediliyor. Rehberli giriş 10 KM, yalnız yürümek istersen 5 KM. Yol güvenli ve doğa muhteşem. Ancak uyarı: mutlaka yürüyüş ayakkabısı giyin. Yağmurlu bir günde kaygan zeminde yürümek zor olabilir.

bosna hersek pramit

Gezilecek Yerler

  1. Mostar: Saraybosna’dan 2 saat uzaklıkta. Mostar Köprüsü’nden atlamak yerel bir gelenek ve hatta efsaneye göre kız almak isteyenin bu köprüden atlaması gerekiyor.
  2. Kravis Şelaleleri: Mostar’a yakın, günübirlik gidilebilir.
  3. Blagaj Tekkesi: Mistisizmiyle büyüleyen, Evliya Çelebi’nin de övdüğü yerlerden.
  4. Una Milli Parkı: Doğa yürüyüşü, kano ve rafting sevenler için. Farklı bir doğa arayanlara.
bosna hersek gezilecek yerler
Mostar

Bosna sokaklarında bazen yüzü asık insanlara rastlamak mümkün. Bu davranışların geçmişte yaşanan savaş ve soykırım travmasından kaynaklandığı düşünülüyor. Barışa duyulan özlem, Saraybosna’daki “Sönmeyen Ateş” anıtıyla da gözler önüne seriliyor.

bosna hersek seyahat

Bosna Hersek; tarihi, doğası, mutfağı ve insanlarıyla keşfedilmeyi bekleyen mütevazı ama etkileyici bir ülke. Tek başına da gitsen, arkadaşlarınla da, doğru bilgilerle yol alırsan bu tatil unutulmaz olacak. En önemlisi: Düşük bütçeyle yüksek keyif alabileceğin nadir Avrupa rotalarından biri. Bu yazıyı oluşturmamızda alıntı yaptığımız Benjamintv’ye teşekkür ederiz.