2016 yazında evimiz oldu Sığacık. Deniz, doğa, kültür, tarih derken dolu dolu 3,5 ay geçirdik burada. Bahçe içinde, denize sıfır, sezonluk bir ev kiraladık. Hem deniz ve güneşin tadını çıkardık hem de yakın çevreyi gezdik.
Sığacık, çoğunlukla İzmirlilerin bildiği, İzmir havalimanına araçla yalnızca 45 dk mesafede bulunan, İzmir ve Çeşme’ye bu kadar yakın olmasına rağmen Çeşme ve Alaçatı kadar kalabalık olmayan, huzurlu bir sahil kasabası. İzmir’in ilçesi Seferihisar’a bağlı bir yer. Seferihisar’ın en önemli özelliği ise bir Cittaslow olması. Cittaslow, merkezi İtalya’da olan, uluslararası bir belediyeler birliğidir. Bu birliğin amacı kentlerin kendi kimliklerine, geleneklerine, göreneklerine, yöresel tatlarına, mimarisine, kültürüne sahip çıkması ve kentlerin aynılaşmasının engellenmesidir. Seferihisar, Türkiye’de bu birliğe katılmış 11 kentten ilki. Biz uzun zamandır Seferihisar’ı, özellikle Sığacık’ı merak ediyorduk. Bu yaz merakımızı fazlasıyla giderdik.


Kısa Kısa Sığacık
Nerede gezilir, ne yapılır, nerede kalınır?Biz uzun kalacağımız için sezonluk ev kiralamayı tercih ettik. En az 1 ay kalmayı düşünenler için ev kiralamak mantıklı.
Ev yerine bir otelde, pansiyonda kalacak olsaydık kale içinde yer alan butik otellerden, pansiyonlardan birini tercih edebilirdik. Kale ve liman bölgesinde plaj olmadığı için Akkum veya Akarca sahiline araçla gitmek gerekir. Akkum’a merkezden minibüsler de kalkıyor. Akarca’ya Sığacık merkezden direkt minibüs yok. Önce minibüsle Seferihisar’a gidip oradan geçmek gerekir.
Denize yakın, büyük, her şey dahil konseptli otel isteyenler Akkum’daki Atlantis veya Euphoria’da kalabilirler. Böyle büyük oteller bize hitap etmiyor ne yazık ki.
Akarca sahilinde de denize sıfır oteller var. Bunlardan ikisi Lebedos ve Teos Ormancı.
Kale içi, liman, Teos antik kenti, Akkum plajı, Akarca sahili, kale içinde Pazar günleri kurulan organik pazar
Yakın çevre: Çeşme ve Alaçatı (45 dk), İzmir (45 dk), Urla (20 dk), Mordoğan (1 saat), Karaburun (1 saat), Şirince (1,5 saat), Foça (2 saat), Samos (Sığacık’tan feribotla 1,5 saat), Sakız (önce Çeşme’ye 45 dk; ardından feribotla yaklaşık 50 dk)
Bisiklet, motosiklet, dalış, rüzgar sörfü, doğa yürüyüşü, yüzme
Mandalina lokumu, zeytinyağı, organik pazardan tarhana, erişte gibi ürünler, ev yapımı reçeller, hamur işleri, her tür meyve, sebze, ot, cittaslow simgesi salyangoz figürlerinden hediyelik eşya
Deniz ürünleri, Ege mezeleri için Milos
Kahvaltı ve yöresel yemekler için Zeytin Dalı ve La Dude Art Cafe
İzmir havalimanından araçla sadece 45 dk sürüyor. Şehirlerarası otobüsler ise Seferihisar’a kadar geliyor. Seferihisar-Sığacık arası da 5 km.
Hem Türkiye içinde yakın çevreye hem de Yunan adalarından Samos ve Sakız’a gitmek kolay. 2016 Haziran’da Sığacık’tan Samos’a feribot seferleri başladı. Detaylı bilgi için http://www.samosstar.com/
Beach clublar, gece hayatı, fast food zincirleri yok. Temiz bir doğa, sakin bir sahil, organik besinler, yöresel yemekler var.
Pazar günleri kale içine organik pazar kuruluyor. Salı ve Cuma günleri ise Seferihisar’da pazar var.
Dalış ve rüzgar sörfü için ideal. Rüzgarı eksik olmuyor. Rüzgarın yönüne göre gideceğiniz plajı belirleyebilirsiniz. Akkum dalgalı olduğunda Akarca düz oluyor. Deniz genellikle dalgasız ve soğuk.